Kintsugi

Kintsugi is een 400 jaar oude methode om gebroken porselein te herstellen. Het herstelwerk wordt tot kunst verheven. De methode komt uit de Japanse filosofie wabi-sabi, dat zich bezighoudt met de schoonheid van imperfectie. Kintsugi betekent letterlijk een gouden herstel. Deze filosofie vind ik passen bij mijn manier van werken en dat is de reden waarom ik voor de naam Kintsugi Coaching heb gekozen voor mijn praktijk.

 

Als therapeut en coach werk ik met de ACT methode, deze past heel mooi bij mijn manier van werken en sluit heel goed aan bij de Kintsugi filosofie. 

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Deze therapie is een van de nieuwere therapievormen binnen de cognitieve gedragstherapie. ACT helpt jou om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die jij tegenkomt (Acceptance), zodat je kunt blijven investeren in de dingen die jij écht belangrijk vind (Commitment). ACT bestaat uit zes therapeutische kernprocessen vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex:

Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.

Defusie: Afstand nemen van je gedachten.

Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).

Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.

Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.

Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.