Ik werk met twee verschillende methodes, namelijk de ACT methode en de DISC methode. Hieronder een korte beschrijving van beide methodes. 

ACT:

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Hayes, Wilson & Strosahl). Deze therapie is een van de nieuwere therapievormen binnen de cognitieve gedragstherapie. ACT helpt jou om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die jij tegenkomt (Acceptance), zodat je kunt blijven investeren in de dingen die jij écht belangrijk vind (Commitment). ACT bestaat uit zes therapeutische kernprocessen vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex:

Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.

Defusie: Afstand nemen van je gedachten.

Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).

Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu.

Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.

Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden.

 

DiSC:

DiSC is een gedragsmodel dat op basis van een kwadrant uitgaat van het werk van dr. William Moulton Marsto. Het model onderzoekt het gedrag van mensen in hun omgeving of in een bepaalde situatie. De aandacht gaat daarbij dan ook uit naar de stijlen en de voorkeuren van een dergelijk gedrag. DiSC helpt jou om je eigen gedrag beter te begrijpen, om jouw gedrag aan te passen, effectiever te communiceren, verschillen te waarderen en individuele en teamprestaties te verbeteren.

Ben je manager, coach, trainer, verkoper of welke functie je ook uitoefent,  DiSC helpt jou in jouw functie door inzicht te geven in de behoefte, prioriteiten en drijfveren van jezelf en van anderen.

Binnen het DiSC-model zijn er vier primaire emoties en de daarbij behorende vier gedragsstijlen die we onderscheiden in: 

Dominantie: Beschrijft de manier waarop je problemen aanpakt, voor jezelf opkomt en situaties in de hand houdt.

Invloed: Beschrijft de manier waarop je met mensen omgaat, de manier waarop je communiceert en je tot anderen verhoudt.

Stabiliteit: Beschrijft je temperament: geduld, doorzettingsvermogen en diepzinnigheid.

Consciëntieus: Beschrijft hoe je omgaat met procedures en verantwoordelijkheden en hoe je dat organiseert.